Prečo je dôležitá vyvážená strava pri cvičení

Prečo je dôležitá vyvážená strava pri cvičení

Lucia Riecka

Mnohí ľudia, ktorí cvičia, vám povedia, strava a cvičenie musia ísť spolu ruka v ruka. Jedno bez druhého nemôže fungovať, je to neefektívne, atď.

Ale len málo ľudí vie, prečo to tak je.

Prečo teda musíme dodržiavať nejaký stravovací systém?

Na to, aby telo správne fungovalo, je dôležitá výdatná strava, to vieme všetci. Ale, bohužiaľ, dnešná uponáhľaná doba ponúka rôzne druhy potravín, z ktorých sme niekedy zmätení a nevieme sa rozhodnúť pre správne respektíve zdravé potraviny. A tak niekedy siahneme aj po rýchlom občerstvení, len aby sme do seba niečo „hodili“. Telo sa rýchlo unaví a často sa nám chce spať po tomto type jedla.

Aby sme „nakopli“ metabolizmus musíme telu nastaviť stravovací režim, aby čerpalo z každého prísunu jedla čo najviac. Tým pádom máme viac sily fungovať počas dňa a na záver si ešte aj zacvičiť. Ak dodržíme päť jedál v priebehu dňa, telo spotrebuje omnoho viac, ako keď jeme trikrát za deň, alebo menej. Telo má tak dostatok energie na tréning a do tukov sa uloží len veľmi málo.

Aký vplyv má strava na svaly?

Pokiaľ dodržiavate „fitnes stravovací plán“ resp. stravu, ktorú vám pripravil fitnes tréner, tak pozitívny. V týchto plánoch totiž nastavujeme pre každého zverenca presný prísun sacharidov a bielkovín na deň. Čo to znamená? Aby sa svaly mohli formovať /rásť musíme im dať kvalitné bielkoviny, a to je.. asi už každým omieľané „to“ mäso na vode. Mäso upravované týmto spôsobom má veľa potrebných zložiek aby svaly „nasýtilo“ na pár hodín. Ak ho upravujete na vode, je síce menej chutné, ale na druhej strane obsahuje rozhodne menej tuku, ako mäso ktoré je pripravované na oleji, alebo olejovej marináde. Medzi kvalitné bielkoviny patrí hlavne mäso- kuracie, morčacie, hovädzie, ryby z bieleho mäsa, niektoré druhy diviny. Ďalej je to hlavne tvaroh, vajcia, diétne syry, šunka s vysokým obsahom mäsa a mnohé ďalšie.

A tie kvalitné sacharidy? Tie dávajú telu silu a energiu. Najdôležitejšie z nich sú ovsené vločky, tmavé/ražné pečivo, ryžové chlebíčky, prílohy ako zemiaky, ryža, celozrnné cestoviny atď. Pri sacharidoch je veľmi dôležité kedy ich do stravy zahrnieme. Ovsené vločky by sme určite nemali jesť večer, pretože obsahujú vysoký podiel sacharidov, ktoré už pred spánkom telo nespotrebuje a tak si ich uloží vo forme tuku. Podiel sacharidov nájdeme vždy na zadnej strane výrobku, tie s vysokým počtom nasadíme hneď ráno a tie s menším postupne do desiaty, obeda, olovrantu. Na večeru treba zvážiť podľa toho, čo chceme stravovaním dosiahnuť, či naberať, alebo chudnúť. Ak chudneme, večer už telo sacharidy určite nepotrebuje, tak konzumujeme ľahko stráviteľné bielkoviny.

Čo ak cvičím, ale stravu nedodržiavam. Čo sa bude s telom diať?

Tento prípad už zažil asi každý, kto sa cvičeniu venuje, či už rekreačne alebo profesionálne. Príklad: Pokiaľ sa žena rozhodne cvičením chudnúť a do toho začne držať „hladovku“ spôsobuje telu hotové peklo. Ak hladujete, telo začne spaľovať svaly. Po niekoľkých dňoch sa tréningom vysiľujete a nevládzete ani ráno vstať z postele. Telo vyzerá po nejakom čase chudšie, ale určite nie zdravšie. Neskôr zistíte, že to takto nejde a vrátite sa k predošlému životnému štýlu. Prestanete cvičiť, lebo máte pocit, že vás to ešte viac unavuje a prestanete aj držať „hladovku“. A tak iba stratíte čas.

Pokiaľ sa stravujete trikrát do dňa a konzumujete rôzny príjem bielkovín a sacharidov v rôznych časových intervaloch a cvičíte, časom začnete pozorovať, že telo je pevnejšie, naberá nejakú formu. No na tele nie sú viditeľné rysy svalov a časom telo pôsobí trochu mohutnejšie. Prečo? Tuk aj svaly sú v podobnom pomere.

Chcem vyskúšať

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Objednať Sexy zadok

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Objednať Fit BODY

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Objednať Body PUMPING

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Objednať DYNAMIC body

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Objednať BodyForming

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Objednať Kruháč

Moment, prosím, formulár sa nahráva...