Zdravé alebo fitness?

Zdravé alebo fitness?

Lucia Riecka

Mnoho z nás má predstavu o zdravom jedle, že je fit. A naopak, fitness strava sa môže javiť ako veľmi zdravá strava. Čo je na tom pravda? Počas praxe som sa veľakrát stretla s otázkami ohľadne stravy. Klient dostane stravovací plán a začne vymýšľať, či môže konzumovať to alebo ono.

Na trhu sa stretneme s rôznymi potravinami. Ja sama stále zvažujem čo dám svojmu dieťaťu jesť. Aj keby sme všetci boli poradcovia na výživu, aj tak by sme si nevybrali dokonalé potraviny na každý deň. Obzvlášť, keď musíme jesť päť až šesťkrát za deň, pri každodenných povinnostiach. Tovar, ktorý bežne kúpime je väčšinou plný „éčiek“, umelých sladidiel, laktózy alebo fruktózy. Pokiaľ sa cukor pravidelne nespaľuje, ukladá sa do tuku. Najhoršie, že aj do tuku na orgánoch (tzv. viscerálny tuk). Obyčajne sa prebytok cukru v organizme prejavuje únavou. Vždy keď kupujete potraviny, pozrite aj výživové alebo nutričné hodnoty produktu. Hlavne pozerajte na hodnotu s názvom „z toho cukry“.

Keď si chcete potravinu nahradiť, za niečo iné, musíte poznať aspoň čo obsahuje. Teda či je to prevažne bielkovina alebo sacharid. Ak na večeru jedávame vajíčka, ale z nejakého dôvodu nám prestali chutiť, určite ich nevymeníme za celozrnné pečivo. Prečo? Lebo medveď. Vajíčka sú bielkoviny. A pečivo sú jednoznačne sacharidy. Sacharidy večer naše telo nespáli, ak teda nejdeme bežať nočný maratón.  

Teraz trochu odbočím. Večná dilema pre dámy, KUSKUS. Dievčatá, kuskus je cestovina. Mňa nezaujíma, že je iný, lepší alebo zdravší. Ak ste sa už rozhodli, že ho zaradíte do stravy, tak jedine celozrnný. Mimochodom ja ho nemusím, je suchý a lepí sa na zuby. Ani moje dieťa ho nechce. Pre informáciu nutričné hodnoty kuskus:

  • Kalórie: 117,11 kcal
  • Bielkoviny: 4,5 g
  • Sacharidy: 22 g
  • Vápnik: 8 mg
  • Sodík: 0,005 g
  • Vláknina: 3 g

Pozrime na problematiku z druhej strany. Proteíny sú fitness, to áno. Ak si vyberáte nízkokalorický s menším obsahom cukru. Ale nikto nikdy netvrdil, že sú zdravé. Sú veľmi vhodné ako doplnok do fitness stravy, pretože obsahujú bielkoviny, ktoré sval potrebuje pre svoju existenciu. Proteín je vhodná náhrada menšieho jedla. Ale určite neodporúčam jesť proteín trikrát za deň. To až také zdravé nebude. Obzvlášť pre ženy. My nepotrebujeme toľko bielkovín.

Ak sa rozhodnete upraviť svoj jedálniček, musíte zvážiť či má byť hlavne fit alebo len zdravý. Vždy sa snažíme nájsť zlatú strednú cestu. Zdravo, ale s menším obsahom kalórií a cukru.

Chcem vyskúšať

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Objednať Sexy zadok

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Objednať Fit BODY

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Objednať Body PUMPING

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Objednať DYNAMIC body

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Objednať BodyForming

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Objednať Kruháč

Moment, prosím, formulár sa nahráva...